Byggelit_logotyp


DEROME


DEROME och komponentgolvet

Utvecklingen i Kristinehamn har gått spikrakt uppåt sedan Derome tog över fabriken i Kristinehamn under 2016. Det är tydligt att dom har investerat mycket för att kunna möta ett allt högre behov av volymtillverkning och mitt i den förvandlingen hittar vi Byggelits Komponentgolv. I dag är vi på besök för att träffa Mattias, Thea och Daniel för att utvärdera vårt samarbete hittills och se över hur vi kan göra det ännu bättre framöver.

Mattias är produktionsledare sedan oktober 2021 men vi träffade honom redan för 3 år då vi först presenterade vårt koncept med Komponentgolvet. Ända sedan dess har personalen varit väldigt taggade på att få implementera det och resan därifrån har varit en process som mest handlat om att ”polletten skulle trilla ner” som Mattias säger. 

När Derome väl gjorde ett skarpt test för lite mer än ett år sedan så blev det plötsligt väldigt uppenbart att Komponentgolvet skulle integreras i Deromes produktionsled och sedan december 2021 är det i full sving. Idag är det helt otänkbart att gå tillbaka till ”tiden före Komponentgolvet”. 

På fabriken i Kristinehamn jobbar idag omkring 70 medarbetare, och just idag när vi är på besök håller dom på att bygga moduler till ett stort projekt i Skellefteå som ska vara klart till efter semestern 2022. ”Det är skönt med större projekt som sätter sig i ryggraden. VVS, el, tak och väggar – allt bara flyter på.” säger Mattias. ”I mindre projekt går det mer tid till att komma in i projektet och det blir massor av ändringar i ritningarna längs vägen – sådant tar tid och varje timme som vi står still kostar. Vi brukar säga vi att det tar en dag att rädda varje förlorad timme.”

Därför är det så tacksamt att jobba med Byggelits Komponentgolv menar Mattias. ”Man slipper tänka – det har någon redan gjort åt en, och det blir väldigt tidseffektivt. Det som tidigare tog mest tid i produktionen tar nu minst tid. Vi behöver inte längre hålla på att mäta, kapa, såga och borra. Det var något som ofta blev en flaskhals tidigare så det är otroligt skönt att slippa. Från det att vi har isolerat är det bara 1,5 timme tills det är klart!”

”Utöver all den tid vi sparar så är det också otroligt skönt att slippa allt spill som blir när man sågar spånskivan själv. Det ska samlas ihop, sorteras och kastas. Dom riktigt stora delarna behövde vi ju dessutom dela i flera delar vilket också tog tid. Allt spill blir ju även det en kostnadsfråga eftersom vi betalar för varje container med spill som ska tömmas. Då är det ju mycket smartare och mer hållbart att hålen skärs ut direkt hos Byggelit där allt spill blir nya spånskivor och vi slipper transportera ”luft” – hål som ändå bara skulle ha skärts ut och kastats bort.”

Det står klart att man är väldigt duktig på att mäta tid på Derome. När vi frågar hur mycket tid dom tror sig ha sparat tack vare Komponentgolvet så har Mattias exakta siffror åt oss. ”På det gamla sättet, det vill säga innan Komponentgolvet, så tog det 47 minuter för två personal att lägga golvet, inklusive att mäta, såga och borra. Idag lägger dom tre golv på 43 minuter. Det tar alltså mindre tid att fixa tre golv än vad det tog att fixa ett golv tidigare.”

”Men så är vi också väldigt tävlingsinriktade. Rekordet för ett golv är idag 9 minuter och 57 sekunder!” fortsätter Mattias och skrattar.

Sista stoppet för vårt besök blir i lagret. Här blir det också uppenbart att Komponentgolvet sparar mer än bara tid och pengar. ”Tidigare hade vi det jättetrångt då en tredjedel av tältet bestod av spånskivor. Nu sparar vi mycket plats för material tack vare Komponentgolvet, vilket är ännu en stor fördel”.

”Vi får leverans för 20 bjälklag varannan vecka och det har aldrig varit några problem. Frågan är om vi ska ändra det till 10 bjälklag i veckan i stället? Då skulle det ju ta ännu mindre plats och truckföraren skulle få det ännu lättare att få koll på laget.”

- Inga problem, det fixar vi!

Funderar du på hur vårt komponentgolv skulle kunna eliminera flaskhalsar din tillverkning? Kontaka oss så berättar vi mer.