Byggelit_logotyp


Anebyhusgruppen


veteran, pionjär och
stolt samarbetspartner

I mer än 75 år har Anebyhusgruppen byggt hus av trä i hjärtat av Småland. Strax utanför Åseda, mitt i Sveriges möbel- och hustillverkningsindustri, hittar vi en av deras husfabriker. Här produceras genomtänkta, prefabricerade styckehus, grupphus och volymhus för den svenska marknaden sedan många år tillbaka och det var här som Byggelits komponentgolv först implementerades i löpande tillverkning.

”Det är klart det fanns några farhågor innan” säger platschef Kalle Malmström när vi pratar om tiden då projektet introducerades för ett par år sedan. ”Framför allt visste vi inte om vår produktionsplan skulle hålla, eller om vi skulle ha rätt material hemma i rätt produktionsordning. Att vi inte skulle få in rätt grejer helt enkelt.”

Farhågorna besannades dock aldrig. Tvärtom blev Anebyhusgruppen positivt överraskad hur enkelt och flexibelt Byggelit gick från att vara en bulkleverantör till komponentleverantör. Att gå från lastbilar som kom en gång i månaden till veckovisa leveranser var aldrig några problem.

Kalle Malmström, Anebyhusgruppen och Ulf Folkesson, Byggelit.

”Nu har vi bättre koll på lagret. Vi vet alltid vad vi har hemma och värdet av det, vilket gör att vi kan hålla nere nivåerna och binda mindre kapital. Dessutom har vi betydligt färre artiklar i lager. Tidigare hade vi spånskivor i olika längder, fem totalt tror jag. Det är borta nu vilket gör att vi sparar mycket yta.” fortsätter Kalle.

Men det är så klart kring bjälklagen som de stora vinsterna räknas hem. Tack vare att Byggelits komponentgolv kommer prefabricerade, dvs de är redan bearbetade enligt Anebyhusgruppens ritningar samt paketerade i rätt läggordning snabbar de upp det här momentet ordentligt.

”Vi får ett snabbare och jämnare flöde helt enkelt. Man slipper fundera eftersom man alltid har rätt spånskiva till rätt bjälklag så det är bara att jobba på. Krasst sett sparar vi in en hel snickare som tidigare har stått och kollat ritningar, mätt, sågat och borrat. Dessutom får vi en bättre arbetsmiljö med mindre damm och vi har även minskat risken för arbetsskador då det här tidigare var ett mycket handledsintensivt arbetsmoment.”

​​​​​​Just den här fabriken har idag en takt på 22 moduler i veckan, en takt som enligt Kalle var svår att hålla jämn innan man började använda Byggelits komponentgolv. Nu är flödet jämnare och man har sedan komponentgolvet implementerades även stängt ner nattskiftet och valt att köra eftermiddagsskift i stället. Efterfrågan är dock väldigt stor just nu och en kommande taktökning är inte omöjlig, något som Kalle ser mycket positivt på.

”Det flyter på bra nu. Tidigare gick det åt mycket tid för håltagning, nu går det mycket snabbare när spånskivorna kommer frästa och borrade. Dessutom kan vi lita på spånskivan! Står man med måttbandet själv kan det lätt bli någon centimeter fel när man mäter, vilket kan vara avgörande när det är dags för plattsättning.”

Mängden omtag har blivit färre då den mänskliga faktorn har tagits bort från både mätning och håltagning. Nu fungerar spånskivan som en mall - man ser direkt om man har gjort rätt och med både ritningen och spånskivan som kontrollfunktion går det snabbare att lära upp ny personal i detta arbetsmoment.

”Byggelit är en stabil samarbetspartner. Det är aldrig några konstigheter och de levererar alltid efter utsatt tid. Dessutom är det skönt att kunna bolla nya idéer med en extern part som alltid jobbar för att utvecklas och som är engagerad i ens egen verksamhet.” säger Kalle.

Att Anebyhusgruppen är nöjda med beslutet om att implementera komponentgolv i sitt flöde är det ingen tvekan om. Dom strävar alltid efter långsiktiga relationer för att kunna leverera den bästa möjliga lösningen till sina kunder, något som rimmar väldigt bra med Byggelits filosofi!

Kalle Malmström, Robert Yngvesson och Ulf Folkesson.

Är du nyfiken på hur vårt komponentgolv skulle kunna underlätta i din tillverkning? Kontaka oss så berättar vi mer.